«En gang» er en gripende krigshistorie sett gjennom barneøyne. Forfatteren er australske Morris Gleitzman som skrev og utga boka i 2009. I 2010 ble den oversatt til norsk av Jan Christian Næss og utgitt av Gyldendal.

Boka finner sted i et krigsherjet Polen i 1942. Her møter vi Felix, en jødisk gutt på ti år som har bodd på barnehjem i nesten fire år, og venninnen hans Zelda. Fortellingen om Felix og Zelda er en sterk og hjerteskjærende historie om to barn som kommer ansikt til ansikt med verdens brutalitet.

Gleitzman ble inspirert av den polske legen og barnepedagogen Janusz Korczak, som drev et barnehjem i Warszawagettoen. I 1942 ble både han og barna deportert til dødsleiren Treblinka, hvor de kort tid etter ankomst ble myrdet.

«En gang» er den første boka i en serie på tre. Bok nummer to («Så») ble utgitt på norsk i 2010 mens den siste boka («Now») ennå ikke er tilgjengelig på norsk. Bøkene om Felix og Zelda er viktige og sterke fortellinger som passer bra for å gi barna et første møte med holocaust og de andre grusomme sannhetene om andre verdenskrig. Fortellingene vil gi unge lesere innsikt samt være med på å frembringe empati og engasjement. På grunn av historiens voldelige natur egner bøkene seg best for barn over ti år.

Handlingen

Boken tar oss med tilbake i tid til Polen, hvor vi møter seriens hovedperson, den jødiske gutten Felix, som er sønn av en bokhandler. Felix har bodd på et katolsk barnehjem i tre år og åtte måneder, mens foreldrene hans «ordner opp i problemene sine». Gutten og de andre barna på barnehjemmet beskyttes både fra nazistenes kaldblodige handlinger og for kunnskapen om hva som er i ferd med å skje med landets jødiske befolkning. Alt Felix vet er at «tilværelsen har blitt vanskelig for jødiske bokhandlere», men han vet ikke hvorfor.

Handlingen settes i gang i det øyeblikket Felix bestemmer seg for å rømme fra barnehjemmet for å lete etter foreldrene sine. Planen iverksettes idet han oppdager en hel gulrot i suppen sin (en uvanlig hendelse på et lutfattig barnehjem) og tolker dette som et tegn fra familien sin. Felix har hørt at alle de jødiske bokhandlerne har blitt sendt til byen, og prøver å komme seg dit. På veien kommer han forbi et brennende hus. Her treffer han lille Zelda, som han redder, og hennes foreldre, som har blitt myrdet av nazistene.

I all sin uvitenhet og naivitet tenker Felix at Zeldas foreldre ble myrdet fordi de var jødiske bokhandlere som nektet å gi fra seg bøkene sine. Etterhvert som handlingen utvikler seg og Felix kommer ansikt til ansikt med den dystre virkeligheten, blir både fantasien og håpet hans utfordret. Vi følger Felix videre i jakten på foreldrene sine og på sannheten, og ser et av historiens mørkeste kapitler gjennom barnas egne øyne.

Om forfatteren

Morris Gleitzman (født 1953) er en australsk forfatter som spesialiserer seg i å skrive barne- og ungdomslitteratur. Han ble født i Lincolnshire, England, og flyttet som 16-åring til Australia. Gjennom bøkene sine utforsker Gleitzman alvorlige og av og til konfronterende temaer på en morsom og uventet måte.

Gleitzman skrev sin første barnebok i 1985 («The Other Facts of Life») og har siden blitt en av Australias mest populære forfattere. Ved siden av bøker har han også skrevet et stort antall manus for film og TV, og han startet karrieren sin som tekstforfatter for den australske komedien «The Norman Gunston Show».

Gjennom forfatterskapet har Gleitzman vunnet 11 priser, og i fjor mottok han Children’s Book Council of Australia Book of the Year for «Soon» (oppfølgeren til trilogien om Felix).