«Gutta i trehuset med 13 etasjer» er en barnebok av den australske forfatteren Andy Griffiths med illustrasjoner av Terry Denton. Den ble utgitt på engelsk i 2011 og oversatt til norsk av Hege Mehren i 2014. I Norge utgis boka av forlaget Fontini. Boka byr på mye humor og en ellevill historie, og er beregnet på barn fra 6 år og oppover.

I boken møter vi Andy og Terry som bor i verdens mest spennende trehus med hele 13 etasjer.

Boka er en del av en serie på seks bøker. I hver bok vokser trehuset med 13 nye etasjer ettersom at handlingen utvikler seg. «Gutta i trehuset med 13 etasjer» ble årets australske bok for eldre barn da den kom ut, og i Norge har den høstet gode anmeldelser.

Handling

Hovedpersonene i trehus-bøkene er guttene Andy og Terry. De bor i trehuset, som minner om et slags lekeland, hvor hvert eneste rom er litt utenom det vanlige. Gutta har blant annet sitt eget gjennomsiktige svømmebasseng, en bowlingbane, et underjordisk laboratorium og en marshmallowmaskin som skyter godterier direkte inn i munnen din.

Alt går fint for seg i trehuset bortsett fra at de hele tiden blir distrahert fra det de egentlig skal gjøre: de må skrive en bok. Med skapninger som forfjamsede sjøuhyrer, flyvende katter, vakre havfruer, snakkende kjempebananer og farlige tyggegummibobler klarer ikke Andy og Terry å konsentrere seg.

Når deadline nærmer seg finner gutta ut at de skal skrive om opplevelsene sine i trehuset, og i nest siste kapittel tar de et skippertak og skriver ned alt vi hittil har lest, og leverer manuskriptet. Mot slutten av boken gjør de stor suksess som forfattere.

Mye av appellen til «Gutta i trehuset med 13 etasjer» kan nok forklares med at fortellingen setter vår konvensjonelle tankegang rundt fornuftig prosjektplanlegging på hodet. I stedet for å kontinuerlig løse oppgaven gjennom boken, flykter hovedpersonene fra ansvaret og peker til slutt nese til det moralske med sin uortodokse løsning. Ansvarsløsheten og leken belønnes i stedet for å straffes. Med hyppige nasjonale prøver og økt skolepress er det kanskje nettopp en slik øvelse i improvisasjon dagens skolebarn behøver.

Trehus-serien

«Gutta i trehuset med 13 etasjer» er den første i serien på totalt seks bøker. Etter hvert som at bøkene utvikler seg, følger vi Andy og Terry og et stadig voksende trehus. I bok nummer to har trehuset 26 etasjer, deretter 39, 52, 65 og til slutt 78 etasjer.

I seriens andre bok møter holder vi pusten mens gutta finner veien gjennom Dødens Labyrint. I bok nummer 3 finner heltene våre opp en maskin som skriver bøker for dem, men må reise helt til månen når alt går av skaftet. Bok nummer fire går ut på å leke detektiv sammen med gutta for å finne sjefen i forlaget deres. I bok nummer fem må Andy og Terry gå i kamp mot byråkratiet, som finner ut at trehuset ikke er godkjent av bygningsetaten. I seriens siste bok får gutta besøk av en regissør fra Hollywood som vil lage film av historien om trehuset. Problemet er bare at det kun er en av gutta som får være med i filmen.

Om forfatteren

Andrew Noel “Andy” Griffiths (født 1961) er en australsk barnebokforfatter og humorist. Han har skrevet over 50 bøker og ved siden av «Trehus»-bøkene er han kjent for «Just»-serien, som ennå ikke er oversatt til norsk. Griffiths jobber aktivt med å promotere leselyst hos barn som ikke leser mye. Bøkene hans har høstet lovord og priser både i Australia og internasjonalt, og de siste 15 årene har han ofte vært på New York Times sin bestselgerliste.