«Jeg vil ha tilbake hatten min» er navnet på en utradisjonell barnebok skrevet av den canadiske forfatteren Jon Klassen og utgitt i 2011. Den er skrevet som en billedbok, hvor vi følger en forfjamset bjørn som leter etter hatten sin. Det er forfatteren selv som har stått for illustrasjonene. Boka er beregnet på barn mellom 4 og 8 år, men selv voksne lar seg sjarmere av den stakkarslige bjørnen og den stilrene fortellermåten. «Jeg vil ha tilbake hatten min» er en søt liten fortelling, full av humor og flotte illustrasjoner, men med en mørk tvist mot slutten, som raskt kan bli til en familieklassiker!

I utgivelsesåret ble boka kåret til en av årets 10 beste billedbøker av The New York Times, og like etterpå ble den oversatt til norsk og utgitt av forlaget Mangschou.

Handlingen

Vi følger en stor, sjarmerende og høflig bjørn som nytteløst leter etter hatten sin. I klassisk fabelstil rådfører han seg med alle han treffer på veien og spør om de har sett hatten hans. Først treffer vi en rev og en frosk som uten å nøle benekter at de har sett hatten til bjørnen. De andre dyrene har mer utdypende svar. «Nei. Hvorfor spør du meg? Jeg har ikke sett den. I har ikke sett noen hatter noe sted. Jeg hadde aldri funnet på å stjele en hatt. Ikke still flere spørsmål,» svarer en kanin som selv har på seg en rød hatt.

Bjørnen blir litt forvirret av dette møtet men fortsetter søken. Skilpadden har ikke sett hatten men ber om hjelp med å klatre opp på en stein. Slangen har en gang sett en blå og rund hatt, men det er ikke hatten som vår venn er på jakt etter. Beltedyret vet ikke engang hva en hatt er for noe.

Nedstemt legger bjørnen seg ned og titter opp på himmelen. «Den stakkars hatten min. Jeg savner den så mye!» Når et dådyr kommer forbi og ber bjørnen om å beskrive hatten husker han plutselig på hvor han har sett den, eller nærmere bestemt, hvem han har sett med den. Han hopper opp og løper tilbake, forbi alle dyrene, inntil han når kanintyven og får tilbake hatten sin. «Jeg elsker hatten min.»

Men dette er ikke slutten på fortellingen. Når et ekorn kommer forbi og spør bjørnen om han har sett en kanin med en hatt, svarer bjørnen på et gjenkjennelig vis: «Nei. Hvorfor spør du meg? Jeg har ikke sett ham. Jeg har ikke sett noen kaniner noe sted…». Og vi kan bare lese mellom ellipsen for å forstå hva som skjedde med kaninen.

Illustrasjonene

Illustrasjonene til boka er grunn nok i seg selv til å lese boken. Figurene er sjarmerende tegnet med enkle streker som fyller hele eller deler av sidene ved siden av teksten. Bakgrunnen er som regel hvit, og det benyttes kun noen blader som rekvisitter. Illustrasjonene er tegnet med dempede farger (nyanser av grått, brunt og beige) hvor det kun er den røde hatten som skiller seg ut.

Om forfatteren

Jon Klassen (født 1981) er en canadisk forfatter og illustratør som primært jobber med barnebøker. Ved siden av «Jeg vil ha tilbake hatten min» har Klassen også skrevet og illustrert to andre bøker i samme serie («Dette er ikke min hatt», 2013 og «Vi fant en hatt», 2017. Begge ved Mangschou forlag i Norge). Han har også illustrert fem andre barnebøker, hvorav en er utgitt på norsk («Mats & Emil graver et hull», 2015, Mangschou).

I 2013 mottok Klassen den amerikanske Caldecott-medaljen for «Dette er ikke min hatt» og i 2014 ble han beæret med den britiske Kate Greenaway-medaljen for samme bok.