Labbe Langøres «Lek & Lær» er en serie elektroniske spill for barn i forskjellige alderstrinn. Spillene begynner i aldersgruppen 1.5-3 år og har deretter varianter som passer for barn 3-5, 4-6, 5-7 og opp til 6-8 år. Spillerne navigerer enkelt ved å bruke mus eller en tast på tastaturet.

Akkurat som Josefine Skolehjelp er målet med Labbe Langøre-spillene å løse oppgaver som dreier seg om regning, staving og måling, samt gjenkjennelse av gjenstander, ansiktsuttrykk og dyr. Spillet er laget som et tradisjonelt eventyrspill, hvor du blir med Labbe gjennom forskjellige scener og verdener.

Serien med Labbe Langøre har som mål at barna tilegner seg kunnskap og pedagogiske ferdigheter på en artig måte. Spillene retter seg mot barn som ofte ikke trives med tradisjonell undervisning, og kan benyttes som et supplement på siden av skolen. I dag finnes Labbe Langøre-spillene i utgaver for både PC, Mac og Nintendo Wii, og som nedlastbar app for mobil og nettbrett.

Spillet ble utviklet av den amerikanske bedriften «The Learning Company inc» og het opprinnelig «Reader Rabbit».

Handlingen

Gjennomgangsfiguren i Labbe Langøre-serien er kaninen Labbe som har med seg faste følgesvenner som løven Leo og musen Mina. Sammen med Labbe løser barna oppgaver som er av matematisk, skriftlig eller musikalsk natur. Samtidig lærer man om hvor ulike dyr hører til og om praktiske ting, som maling av hus og bruk av verktøy. Spillene er rike på varierte utfordringer og byr på timevis av lærerik underholdning for barn i ulike aldre.

Det finnes i dag flere titalls samlinger i serien om Labbe Langøre, hvor hver samling har spill som passer for alle aldersgrupper. Her er en av de mest populære samlingene:

Labbe Langøre og den magiske lekeparken (18 mnd – 3 år):

La barnet fryde seg over en spennende reise sammen med Labbe, Leo og Mina til den magiske lekeparken. Dette er et utmerket spill for de aller minste, som kan glede seg til å synge med til de muntre sangene og lære seg å navigere med musen fra lekeplass til lekeplass. I dette spillet får barna blant annet øvd seg på å lære alfabetet, telle til fem, finne likheter mellom ting, oppdage mønstre og lære seg navnet på ulike former og farger. Dette spillet er også bra for å introdusere barn til å følge en anvisning og til å lære seg regler. Tegninger og sangtekster fra spillet som barna vil ta vare på kan skrives ut.

Labbe Langøre og den store stjernejakten (3-5 år):

I dette spillet flyr Labbe og Leo til verdensrommet med Drømmeskipet sitt. Her treffer du på Glitre fra Glitreland, som ber om hjelp til å frigjøre stjernene fra fjellet Glitrepiggen. Målet med spillet er å finne fem gule brillianter og befri stjernene slik at de havner på himmelen igjen. I løpet av spillet kan barna lære seg å addere og subtrahere. De lærer også om bokstaver og om problemløsning.

Labbe Langøre på eventyr i Ballongbyen (4-6 år):

Labbe og Leo er strandet på en øde øy hvor alt er laget av ballonger, mens Drømmeskipet er innestengt i det Spisse Slottet. Målet med spillet er å hjelpe dem befri skipet uten å vekke den sovende oksen som vokter inngangen til slottet. Med dette spillet lærer barna blant annet om måling, årsak og virkning og rim.

Labbe Langøre og mysteriet på Lykkesky (5-7 år):

En dag begynner det plutselig å regne støvler og paraplyer. Labbe og Leo flyr til skyene for å løse mysteriet før hele verden drukner i regntøy. Her møter barna blant annet Skydronningen og Skyfolket, samt en mystiske oppfinneren på Regntøyøya. Oppgavene består blant annet av å løse matematiske øvelser og å tegne og animere. Spillet forbedrer også barnas ordforråd.